SOVA-training

 

In de omgang met anderen leren kinderen van jongs af aan een groot aantal sociale vaardigheden. Vriendschappen sluiten en aansluiten bij leeftijdgenoten is dan ook van groot belang voor uw kind. Het vinden van deze aansluiting vereist sociale vaardigheden en sociaal inzicht. Sommige kinderen slagen hier niet in; zij lopen een verhoogd risico later ernstige psychosociale problemen te krijgen. Door hun negatieve ervaringen bouwen zij een minder positief beeld van zichzelf op.
Ook lopen zij kans dat zij door concentratie- en aandachtsproblemen leermoeilijkheden ontwikkelen.


Sommige van deze kinderen zijn in de omgang met leeftijdgenoten angstig en verlegen of laten over zich heen lopen, anderen zijn juist heel ongeremd en brengen zichzelf daardoor regelmatig in moeilijkheden.
De school vormt bij uitstek de plaats waar kinderen in de omgang met leeftijdgenoten en volwassenen hun sociale gedrag kunnen ontwikkelen. Voor kinderen die dit niet op eigen kracht kunnen leren is de sociale vaardigheidstraining bedoeld.

Kinderen die sociaal minder vaardig zijn, zijn onder andere te herkennen aan:
* het weinig uit zichzelf vertellen 
* te weinig contact aangaan met andere kinderen 
* krijgt tijdens spelen vaak ruzie
* laat tijdens samenspel vaak over zich heen lopen
* wordt te weinig gekozen door anderen

 

Het doel van de training is om kinderen die sociale vaardigheden en inzichten te leren die hen in staat stellen op een plezierige, bevredigende en ontspannen manier contacten aan te gaan en te onderhouden met leeftijdgenoten en volwassenen.

Herkent u uw kind in de omschrijving en maakt u zich zorgen? 
Aarzel dan niet, maar neem geheel vrijblijvend contact op.